HTML

MLM Fórum

A blog célja összegyűjteni az MLM témakörében előforduló cikkeket, olvasói véleményeket. A blog nem foglal állást, ezt a kommentelőkre bízom. Bármilyen témába vágó cikket, saját észrevételt szívesen fogadok és időrendi sorrendben publikálok.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.12.16. 22:50 Strega

Mesés jövedelemet ígértek: 400 ezren várnak a pénzükre - a hetivalasz.hu cikke

Címkék: mlm sciennet sn helivalasz

 

Az alábbi cikk a hetivalasz.hu oldalon jelent meg a ScienNet ügyével kapcsolatban.


Mesés jövedelemet ígértek: 400 ezren várnak a pénzükre

 

Iványi Balázs
 

Biztosan csak néhányan gazdagodtak meg a ScienNet törzsvásárlói klubból, amely nemcsak keveseknek adott a befolyt pénzekből, de közel egymilliárd forintnyi adó befizetéséről is megfeledkezett. A megtakarításaikért aggódó lelkes klubtagok viszont még abban bíznak, hogy tisztázódhatnak a cég ügyei.

Sokan százezreket, de voltak, akik milliókat is befizettek a ScienNet (SN) rendszerébe annak reményében, hogy jobb pozíciót - azaz vásárlásaik és a maguk alá beszervezettek költései után több jutalékot - kaphassanak. Hogy mi lesz a befizetések sorsa, egyelőre kérdéses, miután a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága adócsalás gyanúja miatt lefoglalta a cég 1,6 milliárd forintos vagyonát és szervereit, valamint őrizetbe vette a vásárlói klubot működtető kft. ügyvezetőjét, Leinemann Zsoltot.
 
A három éve alakult vásárlói klub azzal toborzott több mint 400 ezer tagot, hogy azt ígérte: a résztvevők pusztán a pénzköltésükből mesés jövedelemre tehetnek szert. A rendszerhez csatlakozott kereskedők, szolgáltatók - a termékpartnerek - ugyanis kedvezményt adnak a klubtagoknak úgy, hogy a vásárlás után néhány százalékot visszajuttatnak az SN központján keresztül az üzletben teljes összeget fizető tagoknak. De a törzsvásárlók nemcsak saját költéseik után kapnak jutalékot, hanem a maguk alá beszervezett újabb tagok kedvezményeinek egy része is őket illeti.

A törzsvásárlók a kedvezményeiket egy ScienNet-es "számlán" gyűjtik: minél több jutalék jön itt össze, annál magasabb százalékra jogosultak a kereskedők által adott kedvezményből. De a nagyobb jutalékrészesedést meg is lehet vásárolni különböző mértékű befizetésekkel. A rendkívül összetett rendszerben ugyanakkor bizonytalan, hogy mikor és mennyit kap vissza valaki abból a pénzből, amit befizetett.

A cég ellen piacfelügyeleti vizsgálatot indított tavaly nyáron a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A hatóság arra volt kíváncsi, hogy az SN folytat-e jogosulatlan betétgyűjtést. Hogy miért húzódott másfél évig az eljárás, azt Binder István szóvivő azzal magyarázza: a PSZÁF-nek nyomozati eszközök nélkül kellett felgöngyölítenie a rendszer mögötti kusza céghálót. Mivel a vásárlói klubok szervezését nem szabályozza jogszabály, a PSZÁF minden ilyen szervezettől igyekszik kikényszeríteni egy hatósági szerződést. Van, akinél ez sikerül (lásd keretes írásunkat), de az SN esetében a szóvivő szerint az is megállapíthatatlan volt, ki lenne jogosult egy ilyen szerződés aláírására. 

A rendszerben regisztrált törzsvásárlók és termékpartnerek ugyanis - mint azt a PSZÁF az ügyfeleknek szóló figyelmeztető közleményben közzétette - egy amerikai céggel, a Washington D.C.-ben postafiók székhellyel bejegyzett ScienNet International LLCvel állnak szerződéses jogviszonyban. Ugyanakkor a rendszer működtetésének joga a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd. tulajdonában van. A Magyarországon tényleges tevékenységet folytató Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. (ennek ügyvezetője Leinemann Zsolt) tulajdonosa a ciprusi ScienNet Holding Ltd., amely a ScienNet International LLC-vel kötött megbízási szerződés alapján adminisztratív jellegű szolgáltatást nyújt.

A PSZÁF-vizsgálat azzal zárult, hogy a ScienNet működtetése nem minősül betétgyűjtésnek vagy más pénzügyi szolgáltatásnak. A felügyelet azonban az eljárásban fellelt információk miatt vizsgálatot sürgetett más hatóságoknál. Így rendelt el nyomozást november 20-án a cégnél a Vám- és Pénzügyőrség nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt. Az előzetes adószakértői vélemény alapján a cég 960 millió forint adót nem fizetett be 2008-ban. (A 2009-es évet még vizsgálják.)

Leinemann Zsolt ügyvédje szerint az SN-nek Magyarországon nem is kellett volna adót fizetnie, mivel a cég Amerikában működik. Csakhogy a vámhatóság szerint sehol nem fizettek egy fillér adót sem, Amerikában ráadásul még adószáma sem volt a cégnek.


Annak ellenére, hogy az SN nem jeleskedett az adózásban, szigorúan számon kérte termékpartnereitől a befizetéseket. A szervezethez csatlakozott kereskedőnek elég volt csak háromezer forint jutalékot nem fizetni időben, máris törölték a rendszerből, és a klubtagok számára nem ajánlott boltok listájára került. Ugyanakkor a pénzügyőrség eddigi vizsgálata szerint az LLC fő bevételeit 2008-ban mégsem ezek a jutalékok adták, hanem a belépők tényleges áruforgalomhoz, illetve szolgáltatáshoz nem köthető befizetései. Ezekből pedig a befolyt jutalékok több tízszeresét utalták ki a rendszer elején álló magánszemélyeknek, akik után szintén érdeklődik az adóhivatal.

Csak néhány tagnak adatott meg tehát, hogy meggazdagodjon a rendszerből, a többiek mégis felháborodtak a hatóság eljárásán. A netes fórumokon továbbra is sokan istenítik az SN-t, és a hatóságokat okolják, hogy a zárolt számlák és lefoglalt szerverek miatt megbénult a központi adminisztráció. Így nem juthatnak hozzá megtakarításaikhoz, de a karácsony előtti nagybevásárlások kedvezményeit sem tudják érvényesíteni. A hoppon maradt törzsvásárlók - az általuk felkért Magyar György ügyvéd javaslatára - választmányt és intézőbizottságot hoznak létre, és azt szeretnék elérni, hogy a cég szervező tevékenységét különítsék el a törzsvásárlói klub tagjainak érdekképviseletétől. A klubtagok közül senki sem nyilatkozik a sajtónak, és abban bíznak, hogy a cég ügyei tisztázódnak.

A vámhatóság azt ígérte, ha a 2009- re vonatkozó adóhiány megállapítása után marad valami a lefoglalt 1,6 milliárd forintból, és nem merül fel piramisjáték szervezése, sikkasztás vagy csalás, akkor az visszajár a cégnek. Ha viszont megállapítják a bűncselekményeket, akkor a klubtagok kaphatnak valamennyi pénzt - kártérítésként.
 



Szabályozott szereplők

A PSZÁF korábban is vizsgált már törzsvásárlói klubot: a Lyoness esetében azonban könnyebb dolga volt a hatóságnak: ott legalább tiszták a tulajdonosi viszonyok. A Lyoness-szel a PSZÁF hatósági szerződés keretében rögzíttette, hogy a cégnek milyen kötelezettségeket kell betartania a klubtagok tájékoztatása és a fogyasztóvédelmi eljárások során. Ezek betartását pedig folyamatosan ellenőrzi. A ScienNet népszerűsége nyomán egyébként több új vásárlói klub is fontolgatja a piacra lépést: a Family Benefit vagy a Fellow Global Trade nevű csoportokhoz csatlakozni kívánókat azonban a mostani történések talán nagyobb óvatosságra intik. Pénzügyi tevékenység végzésének gyanúja esetén a PSZÁF mindenesetre ezeknél a kluboknál is vizsgálódni fog.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mlmforum.blog.hu/api/trackback/id/tr261603392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeszterke · http://mlmhogyan.com/ 2009.12.16. 23:13:45

Hmmm akkor ez nem is adócsalás csak valami rosszul sikerült offshore dolog. Mert ugye azért jegyeztetnek be külföldön céget a magyar vállalkozók, mert nem akarnak a magyar államnak adózni. Nem csoda, hogy egy nagyobb tevékenység esetén ez szemet szúrt. Végülis mindent be lehet bizonyítani és annak az ellenkezőjét is.

Bougheau Tschichka 2009.12.18. 14:08:02

Remélem, hogy nem kapnak "vissza" semit!

Elvégre adót csaltak, piramisoztak, sunyiztak!
Vagy csak szimplán hülyék

Választhatnak a két variációból.

submarine 2010.01.09. 11:42:38

Én őszintén sajnálom azt a sok embert, akik itt lépre mentek, és be is látják, hogy ez történt.
A dolog számomra világosnak látszott 3 éve is, amikor engem is ide csalogattak.
Illetve két dolog volt nagyon világos:
1.)
Ha nem mutatkozik be a cég maga, a tulajdonos és a menedzsment nem adja arcát, nevét a dolgohoz, "valami bűzlik Dániában."
Tessék emlékezni, a nagy, klasszikus MLM üzletek arcukkal, nevükkel, teljes szakmai múltjuk Interneten történő közzétételével, ktatási eredményeikkel, valódi elérhetőségeikkel vállalják, amit csinálnak, hosszú évek, évtizedek óta!
A magyar SN honlapon (másféle nem is volt, nem érdekes?) csak sokéves nemzetközi tapasztalatra hivatkoztak - ami nem volt más, mint a Lyoness ötletgazdájának másolása, kiforgatása (ezt viszont a "mezei" érdeklődők nem tudhatták, a legtöbbje ma sem tudja, hogy a "zseniális" ötlet tkp. egy osztrák fiatalembertől származik, ebből lett korábban a ma is szinte egész Európában törvényesen működő Lyoness.)

2.)
Hazafias érzelmekre apellálva közölték, hogy a honi vállalkozások "védelme" érdekében kizárólag a kereskedők 5 %-ával szerződnek!
Mit jelent ez magyarul?
A honi teljes kiskereskedelmi forgalom 95 %-a kiesik a számolásból - mi a fenéből lehet itt akkora haszon, amitől a meggazdagodást egyáltalán komolyan lehet venni???

Megfejtés: az új tagok befizetése!

Ha mindenki gőzerővel vásárolna is a sokezer apró boltocskában, akkor sem futná akkora jutalékokra, ha valamennyi SN termékpartner teljes éves árbevételét összeadnánk!
(A hatóságok bizonyára ezt meg is tették, mielőtt nyilvános lépésre vetemedtek.)

Innentől kezdve nem tettem mást, mint udvariasan nemet mondtam az elkábított ismerőseimnek, akik ezzel megkerestek, eszembe nem volt vitába szállni megszállottságukkal ... azóta nem köszönnek, nem írnak ... hmmm...

Nincs bennem káröröm, amiért ráfizettek, sajnálom őket, és azt is, hogy még mindig nem látják a lényeget!

Sajnálom magunkat, magyarokat is, mert 400 ezer család fellegvára omlik össze - és ilyen keserűséggel nem lehet országot építeni! Még akkor sem, ha ennek az idén új fejezete kezdődhetne!

Aki pedig még mindig nem érti, hogy itt az amerikai cég sosem létezett, csak az SN magyar "alapítói" csináltak egy kamu cégbejegyzést, hogy a honi törvényeket megkerülhessék, azokat megkérem, kivételesen gondolkozzanak, legalább most:

Ha létezne egy, a honi "zseniális" ötletgazdáktól független amerikai, ciprusi, vagy akrámilyen cég, vajon miért nem folytatja a tevékenységét vidáman - akár az anyaállamában, az USA-ban is?
Igen, az itthoni eljárástól függetlenül ezt megtehetnék vidáman, hiszen elvileg nem az ő saruk, ha egy magyar kft valamit nem jól csinált!
Hol van a hivatalos honlapjuk?
Hol van az elérhetőségük?
Kik ők, miért burkolóznak homályba?

Több kérdésem most nincs.

matekati 2010.08.13. 18:18:49

Klassz, már megint tanultam :-) Írtam korábban én is a blogomban a SN-ről, csak én egy kalap alá vettem a többi Ponzi-séma szerinti piramisjátékkal.

submarine: attól, hogy valamit ausztriából koppintanak egy az egyben, némi csilivili csipkeveréssel, még meg lehet belőle iszonyatosan gazdagodni, lásd Brokernet. Igaz, ott is csupán keveseknek (néhány tíz hetes pozíciósnak) adatott meg a nagyon nagy lóvé, és természetesen a négy alapítónak (nem véletlen robbantak bele a TOP100 leggazdagabb magyar listájába).

A blogot elmentettem a kedvenceim közé! Szívesen veszem a kölcsönös linkelés lehetőségét :-)

submarine 2010.08.22. 21:34:40

@matekati: Kedves matekati, igen, attól még lehet gazdagodni. De nem mindenkinek, csak azoknak, akik a piramis tetején ülnek - akikről Te is írtál.

Ilyen a pilótajátékok természete!

Viszont ne veszítsük szem elől a különbséget: szerencsére nem minden piramis azonos a pilótajátékkal - de ez egy másik blog témája lehetne.

onlycoolman 2012.12.04. 17:22:09

Passzív Házak ingatlan befektetési rendszer és MLM pénzkeresési lehetőség

Jó volna egy kis plusz jövedelem ?

- Passzív házak ingatlanbefektetési alap és Hálózatépítési marketing rendszer
- Online pénzkereseti lehetõség
- Akár már 100 Dollár egyszeri befektetéssel is elkezdhetõ (100USD ~ kb 22.000 Forint )
- Keress pénzt azzal hogy befektetõket toborzol a cégnek.
- Tegyél szert passzív jövedelemre.
Részletek a honlapomon: passzivhazak.uw.hu

Tomé 2013.04.28. 14:45:48

Engem eddig 3 különböző MLM rendszerbe (= legális piramisjáték) akartak beszervezni. (nem szeretném reklámozni a konkrét cégeket) Az első esetében elmentem a beszervező estjükre, ami nagyon tanulságos volt (akár pszichológia szakdolgozatot is lehetne írni belőle...). A második esetében csak azért hallgattam végig a haveromat, hogy lebeszéljem. Nem sikerült; másfél éve benne van és azóta is fizeti a havidíjakat anélkül, hogy bármi haszna lenne. Ennek ellenére annyira át lett mosva az agya, hogy még mindig töretlenül hisz benne, hogy 1-2 éve belül milliomos lesz. Engem nagyon meglepett, hogy így lehet manipulálni az embereket. Nem más ez az MLM, mint egy nagyra felfújt marketinglufi. Két dologhoz értenek: a marketinghez és a pszichológiához. A termék/szolgáltatás maga értéktelen, használhatatlan vacak, csupán ürügy a hálózatépítésre és a piramisrendszerbeli kifizetésekre. A lényeg az, hogy ezen a beszervező esten lenyomnak egy olyan "ütős" előadást, hogy heti húsz óra munkával pár hónapon belül mindenki milliomos lesz, aki a teremben ül, kivéve azok, akik lusták, pesszimisták, vagy nem elég motiváltak, illetve kivéve azok, akik "nem mernek" belevárgni. Tartanak egy agymosó termékbemutatót, miszerint a terméket mindenre lehet használni és minden betegséget gyógyít. És elmondják, hogy most rögtön csatlakozzon mindenki, mert ha vacilál, akkor lemarad. No meg azt is elmondják, hogy ha hazamegyünk, akkor ne hallgassunk a családtagokra, barátokra, akik le akarnak majd beszélni. És nyilván azért akarnak majd lebeszélni, mert korlátolt és negatív gondolkodásúak és már előre irigyek a lehetségek meggazdagodásunkra. Ezt a dolgot valahogy úgy állítják be, hogy vannak a kiválasztottak, akik csatlakozni fognak és millió forintokra tesznek szert és vannak a lemorzsolódók, akik nem mertek belevágni, nem hittek eléggé, vagy hittek a család, barátok ellenző szavainak, vagy lusták voltak, stb. A meglévő, de pénzt nem kereső tagokat is úgy tartják bent, hogy azzal áltatják őket, hogy közel a siker, már csak egy kicsit kell többet dolgoznia, stb. És nehogy már olyan legyen, mint xy, aki feladta.

Az MLM cégek álmokat és célokat adnak olyan embereknek, akiknek korábban nem voltak álmaik és céljaik, az MLM rendszer hízelgően elhiteti ezekkel az emberekkel, hogy tehetségesek, elhiteti velük, hogy vállalkozók és ezáltal szabadok, megtapsoltatja a legjobbakat a konferenciákon, közösséget hoz létre nekik. Akiknek korábban nem volt vagy társas-, vagy sikerélményük, esetleg utálják jelenlegi munkahelyüket és arról ábrándolnak, hogy milyen jó lenne milliomosnak lenni, könnyen beleugranak és benn is maradnak. Az MLM rendszer - miközben arról beszél, hogy felszabadítja az embereket a mókuskerékből (így nevezik a normál munkahelyeket, ez egy MLM-es dogma, hogy a normál munkahely csakis szörnyű lehet) - közben gyakorlatilag egy annál is kizsigerlőbb rendszerbe vezeti át az embereket, mint ahol esetleg előtte minimálbérért dolgoztak. Ráadásul úgy átmossák az agyukat, hogy örömmel és lelkesedéssel fognak dolgozni a rendszernek minimális pénzért. Mindezt annak a reményében, hogy egyszer ők lesznek a piramis tetején. Munkáltatói szempontból ez a legkifizetődőbb: a tagok boldogan és örömmel végeznek gyakorlatilag alantas házaló munkát és mindezt minimális pénzért.

Annyit kell megjegyezni (és akkor nem lesz baj): MLM = piramisjáték, noha ez ellen nagyon tiltakoznak, de az MLM tényleg semmi másról nem szól, mint ürügytermékekkel legálissá tenni az amúgy illegális piramisjátékot/pilótajátékot. Illetve marketing és pszichológiai eszközökkel balekokat fogni és azokat a lehető legtovább benntartani, fizetésre bírni és elhitetni velük, hogy már nagyon közel a siker úgyhogy legyenek türelmesek és ne adják fel, mint xy, aki nem volt kitartó.

Minél többet kutattam az MLM rendszerek után, annál jobban megundorodtam ettől a dologtól, ezért elhatároztam, hogy fel kell lépnem valahogy ez ellen a dolog ellen. Tegnap létrehoztam az alábbi facebook csoportot Mondjunk NEMet az MLMre címmel, ahol további MLM-mel kapcsolatos tapasztalataimról írok:
www.facebook.com/pages/Mondjunk-NEMet-az-MLMre/154291888081050
lájkoljátok a facebook oldalt és olvassátok el a leírást (ami egy kicsit hosszúra sikeredett, de összefoglaltam benne a lényeget)

Tomé 2013.04.28. 14:46:20

Minél többet kutattam az MLM rendszerek után, annál jobban megundorodtam ettől a dologtól, ezért elhatároztam, hogy fel kell lépnem valahogy ez ellen a dolog ellen. Tegnap létrehoztam az alábbi facebook csoportot Mondjunk NEMet az MLMre címmel, ahol további MLM-mel kapcsolatos tapasztalataimról írok:
www.facebook.com/pages/Mondjunk-NEMet-az-MLMre/154291888081050
lájkoljátok a facebook oldalt és olvassátok el a leírást (ami egy kicsit hosszúra sikeredett, de összefoglaltam benne a lényeget)
süti beállítások módosítása